God eller dårlig diabetesvenn?

Vennskap

Gjennom livet har vi venner som kommer og venner som går, venner som vi ser ofte og venner som vi ser sjelden, venner vi er på bølgelengde med og venner som vi ikke forstår. Det er som regel sånn at vi har ulike venner i ulike faser av livet, og noen få som vi har gjennom hele livet.

De vennene som vi har hatt i en lang årrekke er kanskje de som kjenner oss best, både på godt og vondt. Kanskje er det sånn at vi har både sagt og gjort ting vi angrer på, og at vi mang en gang har følt oss dårlig behandlet. Gjennom livet er det som regel sånn at noen av vennene våre velger vi å redusere kontakten med, eller kanskje bryte helt.

I andre relasjoner vender vi det andre kinnet til, og fortsetter uansett hvor såret vi kan føle oss. I hvert enkelt tilfelle må vi gjøre et valg, og vi må kjenne etter hva som er riktig for hver enkelt. I noen situasjoner kan man ofte kjenne på det, og ta et positivt valg med å velge å gå videre.

Diabetes – et tvangsekteskap?

Jeg opplever diabetesen min som en relasjon med et livslangt forhold – det er nesten som et tvangsekteskap – en venn som jeg egentlig ikke liker, men er nødt til å holde ut med uansett om jeg vil eller ei. Jeg har tenkt på dette mange ganger, og må minne meg selv på at jeg hver dag har et valg om hvordan jeg vil forholde meg til min diabetes. Hvordan vil jeg behandle min livsledsager diabetesen?

 

Vil jeg ta hensyn til deg, eller bare late som om du ikke eksisterer?

Vil jeg høre på deg når du sier at du må ha mat?

Vil jeg være med deg ut å trene når jeg vet at du trenger det?

Vil jeg gå å legge meg når du trenger hvile?

Vil jeg servere deg noe som du ikke har godt av?

Vil jeg støtte deg når alt er tungt?

 

Hvilken venn er du til din diabetes – god eller dårlig, eller kanskje mest sannsynlig litt av hvert? Jeg vil gjerne si at jeg er en god, men må innrømme at jeg er både en god og en dårlig venn. Men i et langt forhold til diabetesen tenker jeg at det ikke er noe fasitsvar på hva en god venn er.

Å være bra nok

For meg handler det ikke om å ha riktig blodsukker og en Hba1C på 7. For meg handler det om å leve det livet som gir meg glede sammen med min diabetes. Kampen med å gjøre alt riktig og være perfekt tenker jeg er en vanskelig kamp som jeg er dømt til å mislykkes. Derfor velger jeg å ha som motto «å være bra nok» – og når jeg er fornøyd med «bra nok» opplever jeg å være mer fornøyd med meg selv og diabeteshverdagen går enklere.

 

 

 

 

Fra stress til ro på 12 min!

Føler du at du blir dradd i alle retninger og ikke strekker til?
Få gratis lydfil som hjelper deg å finne indre ro i en travel hverdag.

I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

2 thoughts on “God eller dårlig diabetesvenn?

 • 08/05/2018 at 11:18
  Permalink

  Väldigt bra skrivet ❤️. Att ha ett gott förhållande till sig själv . Det är nog den kampen jag sliter med efter en by pas på. Kram Helen och tack för fina ord

  Reply
 • 10/05/2018 at 20:50
  Permalink

  Jag har haft diabetes i 50 år. Det var tufft i tonårstiden då ville jag inte vara væn med min diabetes. Men ju ældre jag blev så gick det bættre. Men det ær en evig kamp och ett heltidsarbeid. Jag har nyligen fått en ny blodsockermætare FreeStyle Libre, den ær fantastisk lætt att ta prøve med gjort på en sekund och inget stick i fingret. Men man måste ha en liten cencor som sitter i tex armen. Jætte enkelt att ha kontroll på blodsockret. Att rekommandert. Søk på Abbott.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *