Hvordan oppleves det å få en diagnose som diabetes type 1?

Jeg tenker tilbake til november 1989 da jeg var på reise med jobben og jeg forstod at ikke alt var som det skulle. Jeg hadde dårlig fokus på hva som ble gjennomgått i møter, og øyne mine var kun rettet mot et fat med frukt og mineralvann. Jeg som var vant med å sove hele natten igjennom måtte opp på toalettet flere ganger, og jeg merket at buksene satt løsere. Jeg forstod at noe var galt, og fikk meg en time hos legen når jeg kom hjem igjen.

Videre til medisinsk poliklinikk på sykehuset hvor jeg fikk dommen – diabetes type 1.

Det var kort og brutalt, og jeg fikk beskjed om at jeg måtte legges inn med det samme.

Rullegardinen gikk ned for meg som hadde sprøyteskrekk og ble svimmel av å se en person i hvit frakk.

Jeg forstod raskt at jeg hadde to valg, enten å stritte imot alt det jeg fryktet, eller å overvinne sprøyteskrekk og gjøre det beste ut av situasjonen – og jeg valgte det siste.

Jeg skulle øve meg i å sette insulinsprøyter, og fikk utdelt engangssprøyter og en appelsin til å sette sprøyten i – det skulle visst være omtrent den samme følelsen som å stikke i huden. Jeg husker at jeg syntes det var å jukse, så jeg overvant frykten og satte den første sprøyten i låret. Dagene på sykehuset ble lange og kjedelige, og jeg kan ikke erindre at det var noe informasjon om hvilke matvarer som ga høyt blodsukker eller om hvordan livet med diabetes ville arte seg.

Foto: Pixabay

Livet videre med diabetes

Etter en ukes tid på sykehuset kom jeg hjem til min egen leilighet, og overlatt til meg selv og livet videre. Det var meg og diabetesen nå – ingen andre å dele ansvar med eller å stole på. Jeg husker godt at jeg ønsket at livet skulle gå videre som ingenting hadde skjedd.

Det ble mye fokus på mat, og på handlerunden i butikken så jeg absolutt alle varene som jeg ikke kunne spise, og jeg fokuserte på alle begrensningene som var. Heldigvis hadde jeg mange gode tanker også, som at diabetes er en sykdom som jeg kan leve godt med. Jeg følte meg heldig som ikke hadde fått kreft eller noe annet som kunne ha vært mye verre. Tenk om jeg var født 100 år tidligere før vi kunne få insulin, eller i et land uten tilgang på insulin. Jeg følte meg heldig og takknemlig for at jeg kunne gå på apoteket og hente alt jeg trengte av insulin og utstyr.

Mental trening

Når jeg tenker tilbake til denne tiden jobbet jeg med mental trening uten at jeg visste noe om det. Jeg så på mulighetene og lot meg ikke begrave i sorgen over en kronisk lidelse. Selvfølgelig kjente jeg på tristhet, sorg, frustrasjon og tapet av et «enkelt liv» uten sprøyter og blodsukkermålinger, men jeg forstod at det var kun meg det handlet om og hvordan jeg håndterte situasjonen jeg var kommet i.

I de senere årene har jeg blitt veldig opptatt av hvordan tankene påvirker livene våre, og spesielt hvordan tankene påvirker diabetesen min. Jeg har lært meg å registrere hva jeg tenker, og når jeg ser at jeg er i den negative tankestrømmen klarer jeg å snu fokuset mitt til noe annet og bedre. Når jeg er bevisst tankene mine kjenner jeg at følelsene blir mye bedre, og det igjen gjør at jeg håndterer diabetesen bedre. Dette fører til at jeg opplever å ha det bra og lever et godt liv, og jeg klarer å hente meg selv opp når jeg merker at det er tyngre stunder.

 

Fra stress til ro på 12 min!

Føler du at du blir dradd i alle retninger og ikke strekker til?
Få gratis lydfil som hjelper deg å finne indre ro i en travel hverdag.

I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

2 thoughts on “Hvordan oppleves det å få en diagnose som diabetes type 1?

 • 18/06/2018 at 01:31
  Permalink

  Jag fick diabetes 1968 då jag var 10 år. Det var en bra doktor som tog imot mig. Han så att diabetes ær ingen sjukdom. Jag blev inte chockad nær jag fick diagnosen utan jag ville bara få en insulin injektion så jag skulle må bættre. Jag blev inlagd det gamla skruttiga sjukehuset kronprinsessen Lovisa. Jag låg dær i en månad. Det var Førfærligt. Massa urinprøver och blodprover både dag och natt. Jag var vældigt ledsen och kænde mig ensam och liten. Førældrar fick bara Hælsa på några timmar på eftermiddagen. Man fick ligga på en stor sal med många sængar. Eget rum fanns bara två stycken. Maten var inte god. Jag fick skummjølk och fyra smørgåsar till frukost. Jag var inte van att æta så många men man fick inte læmna så jag satt och tuggade på dessa fram till lunch. Insulin tog man bara en gång om dagen. Jag fick øva på en sjukskøterska ett par gånger. Jag var inte rædd før sprutor så jag børjade ta dem på mig sjælv ganska omgående. Tænk att den gången var det sprutor och målar i stål! Kommer så væl ihåg att nær jag kom hem så fick mamma væga all mat så jag fick riktig portion. Flera gånger nær jag var på barnkalas Då så fick alla bullar och kakor och jag fick en grapefrukt. Inte kul! Jag har i år haft diabetes i 50 år. Jag har levt ett gott liv och jag har blivit sams med min føljeslagare diabetesen. Har fått liten blødning på øgat men i øvrigt inga komplikationer. Detta var lite om mig. Skulle kunna skriva en hel tjock bok. Ha det så bra! Hælsningar Maria Holgersson numera bosatt i Norge.

  Reply
  • 21/06/2018 at 12:57
   Permalink

   Hei Maria,

   Så godt å høre at du er venn med din diabetes etter alle disse årene. Tenker det er veldig viktig for å føle at man lever god med sykdommen, og at at man ikke slåss i mot en kamp som man aldri kan vinne. Heldigvis har mye endret seg til det bedre i diabetesbehandlingen på 50 år. Jeg kjenner godt igjen det du skriver om å være barn alene på sykehuset i den tiden. Jeg var selv innlagt alene på sykehuset som 4 og 6-åring da jeg ble operert i øynene, og det var en traumatisk opplevelse som jeg husker veldig godt.

   Klem Jorunn

   Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *